4 Kasım 2017 Cumartesi

Sayısal Sistemler dersi Proje Ödevi ve Örnek Raporu (Lojik devreler dersi)

Sayısal Sistemler Dersi Proje Ödevi Rapor Örneği

(Lojik uygulamalar dersi proje ödevi, sayısal devreler dersi, lojik devre tasarımı dersi, lojik dersi, sayısal elektronik dersi, lojik tasarımı dersi, sayısal devre tasarımı dersi, mantık devreleri dersi)



SAYISAL ELEKTRONİK DERSİ 4-1 MUX FABRİKA PROJESİ  

NE PROJESİ YAPIYORUZ?

1)Projenin Sorusu

Çalışan bir fabrikada, hata durumunda sistem duracak. Hatayı gözetleyen 4 adet sensör vardır.
Sensörlerin hata kombinasyonu şu şekildedir: 
      Yalnızca B Sensörü
      C ve D sensörleri
      A ve C sensörleri
      En az 3 Sensör
      En az 4 Sensör
Bu şartlar sağlandığında sistemin çalışması duracaktır.

2)Projenin Amacı     

Bu projede öğretilmek istenen amaç; hem gerçek  hayata dönük bir sanayii projesinin nasıl yapıldığını öğrenmek hem de MUX (MultiPlexer) un ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını öğrenmek.

3)Projenin Bana Kattıkları

     Bu projeyi yaparken, bir elektronik devre nasıldır, nasıl yapılır, yapılırken nelere dikkat edilmeli, hata nelerden kaynaklı olabilir ve hatalar nasıl düzeltilir. Projeyi yaparken bunları öğrendim.

Projeyi Nasıl Hazırlarız?

1) Doğruluk Tablosu Oluşturma


2)Karnough Diyagramı


3)Lojik Devresi ve Simulasyon Devresi

 


DEVRENİN YAPILIŞI

1)Malzeme Listesi Çıkarma

Malzemeleri Kullanacağımız devreye en uygun ve en düşük maliyetli olarak hazırlamak lazım.
Malzeme Listesi Ve Fiyatları:
1)                  74HC153 MUX(MultiPlexer)                                       -  0,89 TL
2)                  74HC4071 2 Girişli VEYA/OR Kapısı                           - 0,50 TL
3)                  74HC4077 2 Girişli XNOR(özel değil veya kapısı)    - 0,60 TL
4)                  74HC4081 2 Girişli AND/VE KAPISI                            - 0,50 TL
5)                  7805 Voltaj Düşürücü ( Voltaj Regülatörü)              - 0,75 TL
6)                  2 Konumlu Sürgülü Anahtar( 4 Adet)                        - 1TL x 4
7)                  110 OHM Direnç                                                           - 0,10 TL
8)                  Kırmızı Renk Led Diyot                                                 - 0,10 TL
9)                  1 Adet 9V DC PİL/BATARYA                                         - 2 TL 
10)            1 Adet 10cmx10cm Epoxi Bakır Plaket                        - 7 TL
      11)       Tuz Ruhu ve Perhidrol(Bakırı Çözmek için)               - 10 TL
                                                                                              TOPLAM:  26,45 TL


2) Devreyi Basma

İşlem Basamakları:
1-     Bilgisayarda çizdiğiniz baskı devre şemasını ters olarak (aynadaki görüntüsü) bir lazer yazıcıdan asetat üzerine basın. Eğer benim gibi lazer yazıcınız yoksa kırtasiyede asetat üzerine fotokopi çektirebilirsiniz. En koyuda seviyede fotokopi çektirmeniz gerekmektedir. Bu yöntemle kaliteli sonuç almanın sırrı kaliteli toner kullanan fotokopi makinesinden geçmektedir. Her fotokopi makinesi ile aynı sonucu alamazsınız. Hatta bazıları ile çekilen asetattan hiç de sonuç alamayabilirsiniz. Asetat üzerinde parmaklarınızı gezdirirken tonerin kabartısını hissetmelisiniz.
2-     Yeni aldığınız bakır plaket üzerine asla parmaklarınızı değdirmeyin. Üzerinden zaman geçince plaketiniz kararır. Bakır plaketin üzeri temiz değilse cif gibi bir temizlik maddesi ile temizleyin. Küçük noktacıkları çıkartmak için silgi kullanın. Plaketi bir maket bıçağı veya kıl testere ile asetatın boyunda kesin.
3-     Asetatı tonerli yüzey bakır plakete bakacak şekilde yerleştirin. Sakın ters yerleştirmeyin.
Ütünüzün altı simsiyah olur. Asetat, plaket üzerinden kaymasın diye bantlayabilirsiniz. Bantladığınız zaman mutlaka asetat ve ütü arasına bir kağıt koyun. Ben bantlamayı tercih etmiyorum. Çünkü bantlayınca kenarlar tam olarak plakete yapışmıyor.
4-     Bundan sonraki en zor bölüm ütülemedir. Öncelikle annenizden veya eşinizden zorla ödünç aldığınız bir ütüye ihtiyacınız olacak. Ütünüz tercihen buharsız olsun. Eğer merak edip bakır plakete buhar verirseniz, plaketin kambur (eğik) bir şekil alacağını görürsünüz. Bu da devre elemanlarının plakete lehimleme işlemini zorlaştırır. Ben bantlamadan direk asetat üzerine ütülemeyi tercih ediyorum. Ütü sıcaklığını pamukluya getirin. Bu sıcaklık bir çok ütü için son derecedir. Bu şekilde 5 ile 7 dakika arası ütüleyin. Yeterince ütüleyince tonerlerin rengi değişmeye başlıyor ve toner asetattan ayrılıp bakır plaket üzerine yapışıyor. Çok fazla ütülerseniz yollar ve yazılar kalınlaşmaya başlıyor. O yüzden ütüleme zamanını iyi ayarlamak gerekli.

5-     Bakır plaketi soğuttuktan sonra üzerindeki asetatı yavaşca kaldırın. Kaldırma işlemini asetat ve plaket arasına ince bir iğne ile başlarsanız, köşelerdeki tonerlerde zarar görmez. Asetattaki tonerlerin %90 nı plaket üzerine geçtiğini göreceksiniz. Eğer başarılı olamadıysanız, bunun nedeni ütüleme süresi ve toner kalitesi ile ilgilidir. Ütüleme süresi az geldiyse veya eşit olarak ütülenmediyse tonerin bir kısmı plakete geçmez. Fakat tonerlerin büyük çoğunluğu asetat üzerinde kaldıysa başka bir kırtasiyede tekrar fotokopi çektirmenizi tavsiye ederim.

6-     Eksik olan yerleri baskı devre kalemi ile tamamlayın. Toner üzerinden tekrar kalemle geçmeye gerek yoktur. Toner asite karşı çok dayanıklıdır.
7-     Asit işlemi pis ve risklidir. Asitte fazla bekletirseniz tüm emekleriniz boşa gider. Asit işlemini havadar bir yerde yapmanız gerekir. Bakır plaket asite atıldığında pis ve sağlık açısından zararlı gazlar meydana çıkar. Asit için ben tuzruhu perhidrol karşımını kullanıyorum. Tuzruhu bilindiği gibi marketlerde satılmaktadır. Perhidrol ise eczanelerde küçük şişeler halinde satılıyor. Eğer bir defalık baskı devre çıkartmayacaksanız, parfüm depolarından kiloluk perhidrol almanızı tavsiye ederim. 2 küçük şişe fiyatına çok büyük bir şişeyi alabiliyorsunuz ve daha az seyreltilmiştir. Uyarı: Asiti havadar bir alanda yapınız. Plaketi asite attıktan sonra asla asitin başında beklemeyin. Tuzruhu ve perhidrole elinizi değdirmeyin. Cildinizin bir yerine değdiği zaman hemen bol suyla yıkayın. Yaşınız küçük ise bu işlemi yapmak için mutlaka bir büyüğünüzden yardım isteyin. Nefes darlığı ve astımı olanlar yapmasın. 
8-     Plastik bir kaba 3 ölçek tuz ruhu, 1 ölçek perhidrol koyun. Asit işlemini hızlandırmak için bir miktar daha perhidrol ilave edebilirsiniz. Yavaşlatmak isterseniz su ilave edin. Perhidrol tuzruhu oranına ve plaket boyutuna göre erime işlemi 5 dakikaya yakın sürmektedir. Açıkta kalan bakır yüzeyler eriyene kadar asitte bekletin. Arada bir asiti az sallarsanız eritme işlemi hızlanacaktır. Ama dediğim gibi asitin başında asla beklemeyin. Plaketi asitten çıkartmak için bir tahta yardımı ile dik konuma getirdim ve kargaburnu ile tuttum. Hemen su altında plaketi yıkayın. Plaketi bir peçete yardımı ile kuruladıktan sonra toneri çıkartmak için sıfır zımpara ile zımparalayın.  Plaketi baskı devre matkabı ile deldikten sonra güzel bir baskı devreye sahip olacaksınız. Birkaç denemeden sonra çok güzel baskı devreler rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. 

9-     Bütün işlemler bittikten sonra devreyi uygun olan malzemeleri taktıktan sonra lehimleriz ve çalışır hale getiririz.


DEVRENİN GÖRSELLERİ


1)BASKI DEVRE (PCB) ŞEMASI


2)BAĞLANTI ŞEMASI

 

3) DEVRENİN GÖRÜNÜMÜ


 



4) DEVRENİN 3D – 3 BOYUTLU GÖRÜNTÜSÜ

 

ENTEGRE DATASHEETLERİ


74HC153-MUX =>

74HC4071 OR/VEYA =>





74HC4077 XNOR(ÖZEL DEĞİL VEYA) =>




74HC4081 AND/VE KAPISI =>

 

LM7805 Voltaj Düşürücü =>

 

EK BİLGİLER

1)Karnough Haritası Nedir ?

Karnaugh haritası veya Veitch haritası (kısaca KV-map veya K-map), Bool cebiri ifadelerinin yalınlaştırılması için bir yöntemdir.
Karnaugh diyagramı 1952'de Edward Veitch tarafından icat edilmiştir. 1953'te Maurice Karnaugh tarafından geliştirilmiştir.




3)MultiPlexer(MUX) Nedir? Ne işe yarar?

 





 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder